Reklama: Chcesz umieścić tutaj reklamę? Zapraszamy do kontaktu »
Powrót do listy artykułów Aktualizowany: 2020-01-14
Wybór wagi magazynowej – najważniejsze informacje

fot. materiały prasowe
fot. materiały prasowe

Na wyposażenie magazynu składa się szereg specjalistycznych urządzeń, służących do transportu, rozładunku i załadunku, oznakowywania przestrzeni, zapewniania bezpieczeństwa, a także dokonywania pomiarów na przechowywanych surowcach i towarze. Wiedzą o tym zwłaszcza pracownicy magazynów budowlanych, farmaceutycznych, spożywczych, a także innych, obracających różnorodnym towarem. W wielu przypadkach procedura przyjęcia dostawy wymaga przeprowadzenia ważenia rozładowywanych towarów. Specjalistyczna waga magazynowa jest wówczas niezastąpionym urządzeniem.

 

Waga magazynowa – jak wybrać tę najlepszą?

Dostępne dziś wagi magazynowe pozwalają na bardzo precyzyjny pomiar towarów o różnym gabarycie i zakresie wagi. Korzysta się z nich nie tylko w magazynach, ale także w innych miejscach, gdzie pojawia się potrzeba zważenia przyjmowanych towarów. Mowa między innymi o sklepach, restauracjach, szpitalach i innych. Dobra waga magazynowa pozwala na sprawne funkcjonowanie magazynu oraz zabezpiecza nas przed nieuczciwy dostawcami. Dzięki zastosowaniu wagi będziemy mieli pewność, że ilość przyjmowanych towarów odpowiada ich opisowi.

Wybór konkretnej wagi magazynowej zależy od różnych czynników, na które należy zwrócić uwagę podczas zakupu. Warto poznać najważniejsze z nich, by uniknąć niechcianego zakupu.

Rozmiar i „waga” wagi magazynowej

Przystępując do zakupu wagi magazynowej, należy zwrócić uwagę na jej rozmiar, w tym przede wszystkim na rozmiar platformy, na której umieszcza się ważone towary i surowce. W zależności od naszych potrzeb – może znaleźć wagę przeznaczoną do ważenia towarów zupełnie małych (o wadze kilku gramów lub mniejszych), jak i tych mierzonych w tonach. Im mniejszy jest zakres ważenia, tym mniejsza oczywiście wielkość platformy.

Rozmiar platformy ma także znaczenie w przypadku magazynów obracających towarami workowanymi i sypkimi – warto wówczas wybrać wagę o platformie wyposażonej w specjalne barierki. Gwarantują one stabilność i bezpieczeństwo ważonych towarów. W przypadku towarów płynnych i chemikaliów warto też zwrócić uwagę na materiał, z której została wykonana platforma. Najlepszym wyborem będzie platforma wykonana z materiałów nierdzewnych – na przykład stali odpornej na korozję (znajdziesz je między innymi na: ohaus.pomorskie.pl).

Zakres ważenia oraz związana z nim dokładność wykonywanego pomiaru to dwa kolejne istotne czynniki. Zależność pomiędzy nimi jest dość prosta – im większy jest zakres ważenia, tym mniejsza jest dokładność wykonywanego pomiaru. Ma to szczególne znaczenie w przypadku magazynów medycznych i farmaceutycznych oraz innych, w których ilość przechowywanych substancji może być niewielka. W takim wypadku należy sięgnąć po specjalistyczną wagę farmaceutyczną, pozwalającą na dokonywanie pomiarów w skali mniejszej niż jeden gram.

Istotny jest także sposób wyświetlania informacji o dokonanym pomiarze. Nowoczesne wagi wyposażone są zazwyczaj w wyświetlacze elektryczne, a ich interfejs pozwala między innymi na zapamiętywanie dokonanych pomiarów, liczenie czy sortowanie. Wagi używane w sklepach powinny być dodatkowo wyposażone w port pozwalający na podłączenie do drukarki, w celu drukowania etykiet.

 

Źródło:
ohaus.pomorskie.pl