Reklama: Chcesz umieścić tutaj reklamę? Zapraszamy do kontaktu »
Powrót do listy komunikatów Dodano: 2019-07-25   |  Ostatnia aktualizacja: 2019-07-25
Robot przemysłowy i jego zastosowanie w przemyśle spożywczym
Robot przemysłowy i jego zastosowanie w przemyśle spożywczym

Obecnie robot przemysłowy może zastąpić człowieka w wielu aspektach pracy na produkcji, głównie w czynnościach, które są powtarzalne i charakteryzują się jasnymi wytycznymi. Robot działa szybciej niż człowiek, przez co rośnie wydajność procesów produkcyjnych przy jednoczesnym spadku liczby popełnianych błędów. Ma to szczególne znaczenie w przemyśle spożywczym, w którym każdy, nawet krótki przestój, oznacza ogromne straty dla przedsiębiorstwa.

1. Robot przemysłowy a aplikacje pick&place
2. Jakie wymagania musi spełniać robot przemysłowy dla branży spożywczej?

Roboty przemysłowe, podobnie jak systemy wizyjne i systemy kontroli jakości, to jedne z najczęściej wdrażanych rozwiązań technologicznych w firmach z branży spożywczej. Automatyzacja linii produkcyjnych w tych przedsiębiorstwach jest trudna, ponieważ roboty i maszyny muszą spełniać rygorystyczne wymagania, nie tylko technologiczne, ale również pod względem bezpieczeństwa.

Robot przemysłowy a aplikacje pick&place

Roboty przemysłowe w przemyśle spożywczym są często wykorzystywane w połączeniu z aplikacjami pick&place, odpowiadającymi za sortowanie, pakowanie, paletyzację i depaletyzację produktów. Czynności te, choć z pozoru proste, człowiekowi zajmują znacznie więcej czasu niż robotom, a te drugie są dodatkowo bardziej skrupulatne. Zbieranie drobnych, zróżnicowanych produktów z przenośników, ich sortowanie i pakowanie w odpowiednie pojemniki dzięki robotom odbywa się szybciej i z dużą dokładnością.

Jakie wymagania musi spełniać robot przemysłowy dla branży spożywczej?

Cechą charakterystyczną branży spożywczej jest działalność, opierająca się na wielu normach i wytycznych. Ze względu na bezpośredni kontakt z żywnością, robot przemysłowy (https://www.universal-robots.com/pl/produkty/model-ur10/) musi posiadać odpowiednią konstrukcję, na którą składają się różnego rodzaju obudowy, osłony, pokrowce i uszczelnienia ruchomych elementów, które zabezpieczają podzespoły robota przed działaniem wody, środków czyszczących, kwasów, a także produkowanego wyrobu. Obudowy te wykazują się często bardzo wysokim stopniem ochrony, minimum IP65, a w niektórych przypadkach nawet IP69K. Do produkcji elementów robotów wykorzystuje się materiały nieprzepuszczalne, odporne na korozję i gładkie, które są łatwe w czyszczeniu, nie wykazują właściwości toksycznych i nie brudzą. Wszystkie te kryteria spełnia, np. stal nierdzewna i to ona stosowana jest najczęściej. Dodatkowo, każdy robot przemysłowy w branży spożywczej musi spełniać wymagania normatywne, dotyczące bezpieczeństwa pracy.

Kategoria komunikatu:

Z życia firmy

Źródło:
Linkhouse.pl

Interesują Cię ciekawostki i informacje o wydarzeniach w branży?
Podaj swój adres e-mail a wyślemy Ci bezpłatny biuletyn.