Powrót do listy wiadomości Dodano: 2019-11-23   |  Ostatnia aktualizacja: 2019-11-23
Automatyzacja i AI w browarnictwie
Fot. Pixabay CC0
Fot. Pixabay CC0

Już niemal 10 lat temu branża browarnicza zaczęła badać wykorzystywanie AI i automatyzacji w wytwarzaniu piwa. Biorąc pod uwagę, jak szybko technologia przejmuje sektory produkcji i usług na całym świecie nie jest to zaskoczeniem. W rzeczywistości robotyka i sztuczna inteligencja stopniowo obejmują prawie wszystkie procesy w branży napojów., od warzenia piwa po barmaństwo.

W 2016 roku londyńska firma Inteligent X zaczęła produkować pierwsze na świecie piwo warzone przy użyciu algorytmu o nazwie Automated Brewing Intelligence (ABI). Było ono dostępne w czterech smakach. Co ciekawe, konsumenci mogli przekazać ABI swoje opinie i sugesie za pośrednictwem komunikatora. Dzięki temu firma ewoluowała i utorowała drogę do zautomatyzowania procesu produkcji piwa.

Inne browary nie pozostały w tyle. Przykładowo, Carlsberg przedstawił w Kopenhadze swój projekt odcisków palców we współpracy z Microsoft, Politechniką Danii i Uniwersytetem Aarhus. Istnieją nawet aplikacje na smartfony, które pozwalają użytkownikom oceniać jakość piw, i sprawdzać, co piją ich przyjaciele. Aplikacja sugeruje również napoje na podstawie preferencji użytkownika.

W branży piwowarskiej automatyzacja jest preferowana ze względu na wydajność i spójność. Maszyny eliminują ryzyko błędu w procesie produkcyjnym. Dzięki temu smak i jakość są niezmienne, a skala produkcji rośnie.

(KB)

Kategoria wiadomości:

Nowinki techniczne

Źródło:
manufacturingtomorrow.com; forbes.com

Interesują Cię ciekawostki i informacje o wydarzeniach w branży?
Podaj swój adres e-mail a wyślemy Ci bezpłatny biuletyn.

Komentarze (0)

Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość. Wystarczy, że skorzystasz z formularza poniżej.

Wystąpiły błędy. Prosimy poprawić formularz i spróbować ponownie.
Twój komentarz :