Problem psucia się żywności na półkach sklepowych pojawił się wraz z rozpoczęciem produkcji artykułów spożywczych na masową skalę. Potrzeba schładzania i zamrażania tego typu produktów stała się więc bardzo ważnym aspektem wielu współczesnych procesów związanych z produkcją i dystrybucją żywności. Obecnie popyt na schładzane i zamrażane artykuły spożywcze nie maleje, a wręcz przeciwnie. Coraz większa liczba producentów modernizuje lub rozbudowuje swoje linie produkcyjne o kolejne niezbędne urządzenia. Jednymi z powszechniejszych rozwiązań w tym zakresie są bez wątpienia tunele spiralne. Sprawdzamy, w czym tkwi ich fenomen, jakie są zalety tuneli spiralnych oraz gdzie znajdują one najszersze zastosowanie.
Czynniki decydujące o jakości produktu
Zamrażanie produktów żywnościowych to proces technologiczny polegający na pełnej lub częściowej zamianie wody zawartej w produkcie w lód (krystalizacja) oraz obniżeniu temperatury produktu poniżej punktu krioskopowego*. W technologii chłodniczej już od dawna przykłada się największą wagę do tworzenia kryształów lodu w zamrażanych produktach, jako do drugiego (po temperaturze) z czynników mających decydujące wpływ na jakość produktów końcowych. Proces ten, jako zjawisko wtórne w stosunku do procesu obniżania temperatury, zależy w głównej mierze od rodzaju surowca poddawanego takiej obróbce termicznej, oraz od prędkości przebiegu całego procesu zamrażania.
Tunele spiralne w technologii chłodniczej
Dostępne obecnie na rynku urządzenia do zamrażania można podzielić na trzy podstawowe kategorie: mechaniczne, kriogeniczne oraz urządzenia do zamrażania uderzeniowego.
Tunel spiralny to urządzenie składające się z:
- przenośnika spiralnego – może być wyposażony taśmę z tworzywa sztucznego lub ze stali nierdzewnej; napęd realizowany przez przekładnię palnetarną,
- wymienników ciepła z wentylatorami
- obudowy wykonanej z izolacyjnych płyt chłodniczych wraz z podłogą,
- instalacji elektrycznej i sterowania,
- systemu mycia CIP (Cleaning-In-Place) – w zależności od potrzeb.
Mocne strony tuneli spiralnych
Tunele spiralne do zakładów produkcyjnych zapewniają wyższą temperaturę niż tunele liniowe, a sam proces zmrażania przebiega nieco wolniej. Jednak największe zalety tuneli spiralnych to bez wątpienia ich duża wydajność oraz działanie ciągłe, a także mniejsza przestrzeń robocza, jaką zajmują, co przekłada się bezpośrednio na lepszą ergonomię końcową powierzchni hali produkcyjnej. Elastyczne posadowienie tego typu urządzeń jest prostsze z powodu mniejszej powierzchni podstawy niż w przypadku innych instalacji zamrażających.
* Punkt krioskopowy – temperatura krzepnięcia wody wraz z substancjami w niej rozpuszczonymi.
- Źródło:
- unidex.pl
Czytaj także
-
Zadanie: wybór klimatyzatorów
Klimatyzacja ma kluczowe znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania nowoczesnych linii produkcyjnych. W przypadku niewłaściwego...
-
Kluczowa rola wycinarek laserowych w obróbce metali
www.automatyka.plWycinarki laserowe zrewolucjonizowały przemysł obróbki metali, oferując niezwykłą precyzję i efektywność. Dowiedz się, dlaczego są one...
-
-
-
-
-